Ga direct naar inhoud

Quirine Viersen

De Nederlandse celliste Quirine Viersen, geboren in 1972, behoort internationaal tot de meest vooraanstaande muzikale persoonlijkheden van de jonge generatie.
Tijdens internationale concoursen behoorde Quirine Viersen vaak tot de laureaten. In 1994 bereikte zij een bijzondere status door als eerste Nederlander een prijs op het prestigieuze Tsjaikovsky Concours te winnen. In hetzelfde jaar ontving ze daarnaast de Nederlandse Muziekprijs. In 2000 won ze haar tot nu toe belangrijkste prijs, de Young Artist Award van de Credit Suisse Groupe, waaraan een concert met de Wiener Philharmoniker en dirigent Zubin Mehta tijdens het Luzerner Festival 2000 was verbonden.

Haar eerste cellolessen kreeg Quirine van haar vader Yke Viersen, cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Aan het conservatorium van Amsterdam waren haar leermeesters eerst Jean Decroos en later Dmitri Ferschtman. Haar studie beëindigde ze in 1997 als leerling van Heinrich Schiff aan het Mozarteum te Salzburg.

De veelvuldige concerten met alle belangrijke Nederlandse orkesten alsook met grote internationale orkesten en dirigenten vormen de basis tot de ontwikkeling van haar muzikale persoonlijkheid en carrière, hetgeen Quirine Viersen tot een veelgevraagde soliste maakt.

Ook in kamermuziekverband is Quirine een veelgevraagd musicus. Met pianiste Silke Avenhaus, met wie zij sinds 1996 een succesvol duo vormt, heeft zij in een korte tijd een belangrijke plaats in het internationale concertleven verworden. Van het duo zijn inmiddels 5 veelbesproken cd’s met werken van bekende en minder bekende componisten verschenen.

Quirine bespeelt een Joseph Guarnerius Filius Andreae cello uit 1715, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
© 2019 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday