Ga direct naar inhoud

Het Internationaal Danstheater

Het Internationaal Danstheater is het enige professionele dansgezelschap ter wereld dat zich toelegt op een internationaal repertoire uit alle windstreken en zich niet beperkt tot het dansmateriaal uit één land of regio. Hiermee neemt Het Internationaal Danstheater een unieke plaats in. Daarnaast is Het Internationaal Danstheater één van de grootste professionele dansgezelschappen in Nederland. Jaarlijks trekt het gezelschap zo’n 75.000 bezoekers.

Sinds de oprichting in 1961 heeft Het Internationaal Danstheater een schat aan choreografieën, partituren, muziekinstrumenten en kostuums van over de hele wereld verzameld. Deze verzameling groeit nog steeds en levert elk jaar nieuwe, bijzondere producties op. In een hedendaagse theatrale vormgeving geeft artistiek leider Maurits van Geel een beeld van de dansfolklore - de basis van alle danskunst - uit Europa en andere werelddelen.
Het Internationaal Danstheater heeft ruim 70 mensen in dienst, onder wie 30 dansers en 6 musici. Voor alle producties worden gespecialiseerde choreografen aangetrokken, die uit hun land van herkomst authentiek materiaal meebrengen en dat met de dansers instuderen. Vervolgens worden deze choreografieën door de regie tot één geheel gesmeed. Het Internationaal Danstheater streeft daarbij steeds naar één thematisch kader.
Voorbeelden van recente themaprogramma’s zijn Schatten van Moeder India (over de rijke Indiase danscultuur), Niëllo (het feestelijke jubileumprogramma), Reizigers uit Rajasthan (over de eeuwig reizende zigeuners) en Parels van de Zee, dans van duizend eilanden (met dans en muziek van diverse eilanden wereldwijd).

Al vanaf de oprichting ziet Het Internationaal Danstheater het als een belangrijke taak educatieve activiteiten te ontwikkelen en het aandeel van jongeren in het publiek te vergroten. Op 1 januari 2001 kreeg het gezelschap extra subsidie toegekend voor het opzetten van een tweede ensemble, Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd. Dit ensemble danst jeugdproducties voor publiek vanaf 8 jaar. Zie meer informatie onder de knop ‘Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd’.

Per seizoen geven Het Internationaal Danstheater en Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd samen een kleine tweehonderd voorstellingen in binnen- en buitenland. Het gezelschap maakte succesvolle tournees naar de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, India, China en Vietnam.
© 2020 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday