Ga direct naar inhoud

De Voortzetting

Frans Strijards begon zijn carrière als theatermaker toen hij in 1974 het Projekttheater oprichtte. Tot 1982 maakte hij twaalf voorstellingen met deze groep, die ook de eerste regies van Gerardjan Rijnders presenteerde.
Na de opheffing van het Projekttheater werkte Strijards enige tijd voor verschillende gezelschappen en oriënteerde hij zich in het buitenland op het hanteren van een diversiteit aan speelstijlen, -technieken en -methoden.
Na deze periode richtte Frans Strijards Art&Pro op, waarvan hij artistiek leider was van 1985 tot 2001. De voorstellingen van dit roemruchte gezelschap wisten een groot publiek te bereiken en werden regelmatig geselecteerd voor het Theaterfestival. De laatste jaren opereerde het gezelschap vanuit haar eigen huis, Het Rozentheater aan de Rozengracht in Amsterdam.
In 2001 fuseerde Art&Pro met de Trust tot De Theatercompagnie, onder leiding van Theu Boermans, met Frans Strijards als vaste huisregisseur, huisauteur en toneelcoach voor jong talent. Maar de fusie mislukte na één jaar, door ernstige budgettaire problemen van het gezelschap en een mede op grond daarvan gedwongen sanering.

Sindsdien beschikt Frans Strijards niet meer over een eigen theaterhuis of gezelschap. Hij schrijft door aan eigen repertoire en geeft les aan de Toneelacademies van Maastricht en Arnhem. Na Esprit, Strijards laatste productie bij De Theatercompagnie, is in het voorjaar van 2004 in Den Haag zijn toneelregie te zien: Ludmilla, een nieuwe tekst van zijn hand.
In februari 2005 ging de jongste regie in première. Het Nationale Toneel speelt dan Het systeem Ribadier van Feydeau.

In 2006 was Frans Strijards in dienst bij het Zuidelijk Toneel, voor dit gezelschap kwam het stuk Breekbaar tot stand. In de regie van Matthijs Rümke werd het opgevoerd. Hij werkte tegelijkertijd bij het jeugdtheater Kwatta, waarvoor hij het stuk Stemmen schreef.

Eind 2007 trad Frans Strijards in dienst van De Voortzetting (van Art&Pro). Daar begon hij met het schrijven van nieuwe teksten en het ontwikkelen van plannen om deze teksten vanaf 2009 te ensceneren.
© 2020 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday