Ga direct naar inhoud

Mini blokfluit

De eerste stapjes in het leren bespelen van de blokfluit voor kinderen van 4 t/m 5 jaar.

Je kunt al op heel jonge leeftijd beginnen met blokfluit spelen. Daarom is er speciaal voor kleuters de cursus Mini blokfluit. Samen met een leeftijdgenootje leren de kinderen spelenderwijs het instrument kennen. Er gaat een wereld van muziek voor ze open!

De blokfluit, oeroud, maar ook modern

De blokfluit kennen we al een tijdje. We weten in elk geval zeker dat er in de middeleeuwen al muziek mee werd gemaakt. Je ziet ze afgebeeld op schilderijen uit die tijd. Tot ongeveer halverwege de 18e eeuw bleef de blokfluit hip, maar vanaf 1750 is er steeds minder muziek voor het instrument te vinden. De blokfluit raakte uit de mode. Het is lastig om heel hard te spelen op een fluit en omdat grote orkesten in trek waren, was er geen plek voor de goeie ouwe blokfluit in een groot symfonieorkest. Niemand wist eigenlijk nog hoe je blokfluit moest spelen aan het begin van de 20e eeuw.

Arnold Dolmetsch, violist en instrumentenbouwer, vond in een antiekwinkel in Londen een oude blokfluit en ging erop spelen. Voor het gemak plakte hij aanvankelijk het duimgat, onderaan de fluit, af met plakband. Hij had geen idee waar dat gaatje goed voor was. Arnold kwam steeds meer te weten over de fluit en dankzij hem is de opleving van de Oude Muziek begonnen.

Na de tweede wereldoorlog kwam de revival van oude muziek pas goed op gang. De blokfluit werd vervolgens veel gebruikt in moderne avant-garde muziek. Door allerlei gekke dingen te doen met de fluit krijg je lekker maffe geluiden. En die geluidseffecten kunnen ze bij moderne muziek prima gebruiken. En zo is een heel nieuwe speeltechniek ontstaan naast de oeroude traditionele manier van fluiten.

Praktisch

Je hebt met z'n tweeën 30 minuten les. In het laatste deel van de les zijn de ouders aanwezig. De kinderen die deze lessen volgen zijn vier of vijf jaar oud en zitten in groep één of twee.

Deze vorm van muziekles is onderdeel van Kleine Pier.

Docenten

Aanmelden

Duoles iedere week prijs
10 termijnen à € 64,94  
Eenmalig € 630,50  
Proefles Muziek prijs
Eenmalig € 10,50  
Cursus Mini blokfluit
Datum 24 aug 2020 t/m 10 jul 2021
Discipline Blaasinstrumenten, Muziek & Zang
© 2021 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday