Ga direct naar inhoud

Cultuurgeschiedenis

Lezingen cultuurgeschiedenis: van Willendorf tot Mozart

Rond Wenen, Praag en Boedapest
Kunst, architectuur en muziek in Midden-Europa

Midden-Europa, dat ooit door het Habsburgse Rijk werd gedekt, omvat globaal o.a. de huidige landen Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, delen van Roemenië en het zuiden van Polen. Het is tegenwoordige wel eens negatief in het nieuws door zijn eigenzinnige houding, maar het is een oud en indrukwekkend cultuurgebied, met beroemde hoofdsteden als Wenen, Praag, Krakau en Boedapest. Ruim voldoende voor twee keer tien bijeenkomsten met stadsbeelden, schilder- en beeldhouwkunst en een selectie van de beste muziek, dit alles weer gepresenteerd door de bekende kunsthistoricus en publicist Ad van der Blom, en wel in de context van een veelbewogen geschiedenis.

Sommige van de oudste cultuuruitingen van de mensheid zijn rond Wenen gevonden, zoals paleolithische godin-figuurtjes. Later kende de Nieuwe Steentijd bloeiende landbouwculturen in het Donaugebied. De Kelten verspreidden zich vanuit het huidige Oostenrijk. Vindobona (Wenen) en Aquincum (Boedapest) waren grote Romeinse grenssteden. Het was daarna vooral Praag dat een groots middeleeuws verleden kende, en daarvan veel heeft bewaard, met als hoogtepunt natuurlijk de onvolprezen St. Vituskathedraal op de burchtheuvel. De Barok was in deze gebieden zeer sterk en fraai, en toen begon ook de prominente rol hier in de muziekgeschiedenis, met componisten als Gluck, Haydn en natuurlijk Mozart, bij wie uitgebreider wordt stilgestaan.

Tarief < 21 jaar € 123,50

> 21 jaar € 149,50
Cursus Cultuurgeschiedenis RK10739-01
Datum 19 sep 2019 t/m 28 nov 2019
Dag donderdag
Tijd 20:00 t/m 22:00uur
Locatie
  • Nieuw-Vennep Pier K, Harmonieplein 2, 2151 AL Nieuw-Vennep
Aantal lessen 10
Leeftijd 18 t/m 99 jaar
Discipline Cultuurgeschiedenis, Kijk op Kunst  & Literatuur
© 2019 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday