Ga direct naar inhoud

Cultuurgeschiedenis

Lezingen cultuurgeschiedenis: van Schubert tot Schiele.

Rond Wenen, Praag en Boedapest
Kunst, architectuur en muziek in Midden-Europa

Midden-Europa, dat ooit door het Habsburgse Rijk werd gedekt, omvat globaal o.a. de huidige landen Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, delen van Roemenië en het zuiden van Polen. Het is tegenwoordige wel eens negatief in het nieuws door zijn eigenzinnige houding, maar het is een oud en indrukwekkend cultuurgebied, met beroemde hoofdsteden als Wenen, Praag, Krakau en Boedapest. Ruim voldoende voor twee keer tien bijeenkomsten met stadsbeelden, schilder- en beeldhouwkunst en een selectie van de beste muziek, dit alles weer gepresenteerd door de bekende kunsthistoricus en publicist Ad van der Blom, en wel in de context van een veelbewogen geschiedenis.

De negentiende eeuw bracht een schitterende nabloei van Midden-Europa, tot de val van het Habsburgse Rijk in 1918. De Wiener Biedermeyer werd een begrip met muziek van Frans Schubert en schilderkunst van Schwind en Waldmüller. De hoofdstad barstte uit zijn middeleeuwse jasje en creëerde de prachtige Ringstrasse met een weelde aan neo-stijlen en later Jugendstil. Na de autonomie, die Hongarije in 1867 kreeg, bloeiden architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst daar als nooit tevoren. Midden-Europese componisten als Liszt, Dvorak, Bruckner en Mahler vierden triomfen. De tweede Weense School van Schönberg en zijn leerlingen zorgde voor een ongekende opschudding, terwijl in de schilderkunst Klimt, Schiele en Kokoschka baanbrekers waren.

Tarief < 21 jaar
3 termijnen á € 42,40
Of eenmalig € 123,50

> 21 jaar
3 termijnen á € 51,32
Of eenmalig € 149,50
Cursus Cultuurgeschiedenis RK10740-01
Datum 16 jan 2020 t/m 26 mrt 2020
Dag donderdag
Tijd 20:00 t/m 22:00uur
Locatie
  • Nieuw-Vennep Pier K, Harmonieplein 2, 2151 AL Nieuw-Vennep
Aantal lessen 10
Leeftijd 18 t/m 99 jaar
Discipline Cultuurgeschiedenis, Kijk op Kunst  & Literatuur
© 2020 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday