Ga direct naar inhoud

Makathon Geluidadaptief en Circulair Bouwen groot succes

Terug naar Activiteiten

Van woensdag 29 september tot en met vrijdag 1 oktober beleefde Haarlemmermeer een Makathon Geluidadaptief en Circulair bouwen op de circulaire locatie C-Bèta. Tien teams van acht à tien scholieren en studenten werkten drie dagen aan het ontwerpen van woningen die goed tegen geluid bestand zijn en bovendien circulair gebouwd. Het werd een groot succes.

De jury, bestaande uit deskundigen op het gebied van onderzoek, architectuur, wonen,bouwmanagement en bestuur, stond voor een uiterst lastige keuze. Het niveau was hoog in zowel inventiviteit als uitwerking met voorstellen voor een hele wijk of een getransformeerd kantoorgebouw in een geluidsgevoelige zone. Geen enkel team viel uit de toon, maar de winnaars kwamen met net iets spannender ideeën.

Zij ontwierpen onorthodoxe woningen die harmonieus opgaan in het groen en direct in het oog springen. Gemaakt van circulair, vaak organisch materiaal en voorzien van technische snufjes zoals glas dat ‘contrageluid’ produceert. Veel ideeën verdienen nader onderzoek en kunnen mogelijk in de toekomst toegepast worden in Haarlemmermeer. Dat is essentieel in een gemeente met een luchthaven, snelwegen en hogesnelheidstreinen.

Tussendoor werden workshops gehouden, zodat de studenten, maar ook andere geïnteresseerden, zich konden informeren over de nieuwste technische ontwikkelingen in geluidadaptief en circulair bouwen. De studenten pasten die ontwikkelingen gretig toe.
Er bleek grote interesse te bestaan voor de Makathon. De deelnemers kwamen uit verschillende typen onderwijs, en varieerden in leeftijd van 13 tot circa 24 jaar. Het evenement was drie dagen via livestream te volgen, en dat werd enthousiast gedaan.

Deze Makathon werd georganiseerd door Smart Makers Education, Nova College, Gemeente Haarlemmermeer, Podium voor Architectuur, TU-Delft, Hogeschool Inholland en Ymere.

De Makathon is de aftrap van een duurzame samenwerking en het betrekken van studenten en scholen bij de aanpak van (bouw)technische uitdagingen. Als werkvorm is de Makathon een experiment. Er worden nieuwe (vervolg-)Makathons gepland voor uitdagingen op andere gebieden. De Makathon biedt de kans om kennis te maken met jong talent, netwerken uit te breiden en kennis te circuleren.

Meer informatie?

Tim van der Voord - tvoord@novacollege.nl algemene organisatie

Yvonne Lub - y.lub@podiumarchitectuur.nl Podium voor Architectuur

Femke van der Zijpp - femke.van.der.zijpp@haarlemmermeer.nl Gemeente Haarlemmermeer

© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday