Ga direct naar inhoud

Compositieproject

Op vrijdag 28 juni 2019 vindt in de Podiumzaal van Pier K Hoofddorp voor de 15de keer het Compositieconcert plaats in het kader van het Compositieproject.

Het project stelt jonge componisten uit Haarlemmermeer in de gelegenheid om hun zelfbedachte muziek in te sturen, te arrangeren en professioneel op te nemen in Studio Pier K. En natuurlijk wordt de muziek live uitgevoerd tijdens bovengenoemd concert.

Componeren wordt nogal eens gezien als iets ingewikkelds waarvoor je ‘doorgeleerd’ moet hebben. Natuurlijk kan je er flink voor doorleren, maar het is ook iets waarmee je vandaag kan beginnen. De grote componist Johannes Brahms omschreef componeren als ‘een liedje verzinnen dat nog niet door iemand anders verzonnen is’. Kortom, wat let je?

Tot 1 maart was er voor componisten van 12 tot en met 25 jaar gelegenheid hun werk in te sturen. Daarna heeft een deskundige jury een selectie van de inzendingen gemaakt. De geselecteerden werden aan de hand genomen door een professionele arrangeur om de compositie voor de meest geschikte orkestbezetting te bewerken, op te nemen en uit te voeren. Een unieke kans!

Beluister hieronder de composities.

Rainy Day In Heaven - Daan Cornelisse
Arrangeur: Axe Hessel

Rainy Day In Heaven (Daan Cornelisse / arr. Axe Hessel)

Daan heeft met zijn compositie een hele sterke sfeer neergezet. Opvallend zijn de diverse sterke melodische thema’s en mooie, maar tamelijk ongebruikelijke tempowisselingen. Voordat werd gestart met het arrangement is er eerst een visie gevormd op basis van prachtige gesprekken tussen componist en arrangeur over inspiratiebronnen en instrumentatie. Daan bleek een leergierige componist met een uitgesproken smaak. Hij schuwt het experiment niet en zit vol goede ideeën. Het uiteindelijke arrangement is volledig in samenwerking tot stand gekomen door digitale demo’s uit te wisselen via internet. Een mooie en effectieve samenwerking.

Chance - Isis Kleef
Arrangeur: Axe Hessel

Chance (Isis Kleef / arr. Axe Hessel)

Isis deed al vaker mee met het Compositieproject, maar deze keer voor het eerst met een popsong waarbij zij ook de vocalen voor haar rekening neemt. De structuur, tekst en melodie stonden al sterk, maar qua arrangement waren alle wegen nog open. Een blank canvas. We besloten te gaan voor een eigentijdse pop-productie en doken de studio in om een demo te maken, die weer diende als leidraad voor de uiteindelijke studio-opnames. Door te experimenteren met verschillende instrumenten, samples en effecten heeft het arrangement van deze compositie zich uitgekristalliseerd.

Air - Sophie de Bock
Arrangeur: Pytrik Rot

Air (Sophie de Bock / arr. Pytrik Rot)

Op de ingezonden demo horen we Sophie zingen, zichzelf begeleidend op de gitaar. Qua tekst, melodie en songstructuur was deze eerste versie al dik in orde. Tijdens het arrangeerproces lag de focus op het ondersteunen van de dromerige sfeer en het versterken van de opbouw waar het liedje om leek te vragen. Na elke nieuwe versie van het arrangement gaf Sophie gerichte feedback en duidelijke ideeën. Gekozen is voor een transparant arrangement met basgitaar, piano, stage piano en strijkers, waarin de akoestische gitaar als centraal punt aanwezig blijft.

Opkomende Zon - Eva van Beem & Loïs Koolhaas
Arrangeur: Misha Sporck

Opkomende Zon (Eva van Beem & Loïs Koolhaas / arr. Misha Sporck)

Eva en Loïs hadden een leuk stukje ingezonden, eigenlijk bestaande uit twee korte stukjes. De eerste met een mooie melodie en de tweede met wat meer ritmische klanken. De basis voor een muziekstuk zijn goede ideeën, daarna gaat het er om hoe het tot een wat langer stuk gemaakt kan worden. Het toevoegen van de viool en cello gaf al de ruimte om iets meer te variëren en te herhalen. Daarnaast werkt een A-B-A-vorm ook altijd goed. Nu is er uit de leuke thema’s die ze hadden bedacht een echte compositie ontstaan.

My Hero - Hugo Verhoeve
Arrangeur: Axe Hessel

My Hero (Hugo Verhoeve / arr. Axe Hessel)

Hugo’s compositie was al een sterk geheel met een duidelijk thema en een solide structuur toen we deze voor het eerst luisterden. Heel fijn om mee te aan de slag te gaan. Bij het tot stand komen van het arrangement viel op dat Hugo een sterke visie had bij zijn eigen compositie. Ideeën die hij aandroeg waren zonder uitzondering gericht op het sterker maken van dat wat er al was. Precies waar het arrangeren over gaat. Een verassend sterk inzicht voor zo’n jonge componist.

Sanguine - Daniël Treep
Arrangeur: Misha Sporck

Sanguine (Daniël Treep / arr. Misha Sporck)

Daniël had zelf al een hele mooie pianocompositie gemaakt en ingespeeld voor het Compositieproject 2019. Een heel sfeervol stuk. Hij wilde met zijn stuk graag de sfeer van filmmuziek oproepen en zo kwamen we op het toevoegen van de cello en de hoorn. De compositie had al een mooie opbouw, maar we hebben het nog iets spannender gemaakt door op het hoogtepunt even een nieuwe toonsoort op te zoeken. Nu heeft de compositie een ideale spanningsboog.

Fail - Mouna Pimenta da Silva
Arrangeur: Pytrik Rot

Fail (Mouna Pimenta da Silva / arr. Pytrik Rot)

Het refrein viel meteen op als het centrale en herkenbare deel van het liedje. In de oorspronkelijke versie waren de coupletten erg lang en er ontbrak een bridge. Door de coupletten qua melodie en groove halverwege om te gooien ontstond een meer opbouwende lijn. De bridge, met een frisse wending in zowel de muziek als de tekst, kwam tijdens het arrangeerproces tot stand. De hamvraag: welke kant moet het qua stijl op met deze track met oorspronkelijk alleen piano? Het is een vette rocktrack geworden, maar een danceversie was zeker ook een mooie mogelijkheid geweest, of...

Holding Back - Maurice de Jong
Arrangeur: Sebastian Ohm

Holding Back (Maurice de Jong / arr. Sebastian Ohm)

Maurice had de samenwerking goed voorbereid doordat hij zijn stuk al in een heldere vorm kon aanleveren. Daarvan is in eerste instantie een ruwe nieuwe versie gemaakt door de arrangeur. Opvallend helder was Maurice in zijn commentaar; hij wist goed wat hij niet en wel wilde en dat is voor de arrangeur een zegen. Ook een tweede versie waarin de big band al beter een plek had, kreeg helder commentaar en dat resulteerde in de huidige versie van ‘Holding Back’. Maurice had een goede kijk op vorm, inhoud en lengte van het stuk en stond ook open voor de mogelijkheden van de bigband. Een prima samenwerking!

Lies - Jochem Brouwer
Arrangeur: Pytrik Rot & Pale Blue

Lies (Jochem Brouwer / arr. Pytrik Rot & Pale Blue)

Leuk en bijzonder aan het tot stand komen van deze track was dat Jochem zelf een band regelde om het stuk te spelen, waar hij als gitarist voor de gelegenheid zelf ook deel van uitmaakte. Deze groep heeft het stuk in zijn oorspronkelijke vorm ingestudeerd en er een nieuwe tekst en zanglijn bij geschreven. Tijdens oefensessies werd met de arrangeur gesleuteld aan de vorm, sound en muzikale details en vervolgens kon Pale Blue de studio in (en later de bühne op). Het eindresultaat is een rauwe punkrocktrack die traditiegetrouw onder de twee minuten blijft.

© 2019 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday