Ga direct naar inhoud

Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong is een documentaire over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek.

Het is het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als 'The Tielman Brothers' en 'The Crazy Rockers' direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk.

Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Kijkwijzer: alle leeftijden 

Trouw:
"De kracht van de documentaire is dat ook de complexe geschiedenis van Nederlands-Indië aan bod komt: oorlog, trauma, Japanse bezetting, onafhankelijkheidsstrijd, vluchten en opnieuw beginnen in een vreemd land."

© 2019 Pier K / Privacyverklaring / Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday