Ga direct naar inhoud

Het leerorkest Haarlemmermeer

Droom van Leerorkest in Haarlemmermeer wordt werkelijkheid!

Na succesverhalen uit Venezuela en Amsterdam Zuid-Oost is Pier K samen met de Brede School Bornholm bestaande uit de Bikube, Klippeholm en Vesterhavet begonnen aan een Leerorkest in Haarlemmermeer. Het Leerorkest is een innovatief muziekeducatie programma met als doel basisschoolkinderen de kans te geven een muzikale ontwikkeling door te maken en een muziekinstrument te leren bespelen. In Haarlemmermeer nemen 100 kinderen uit groep 5 van deze drie scholen in Hoofddorp een jaar lang deel aan het Leerorkest.
Hiermee wordt een lang gekoesterde droom van de kinderen, de scholen, Pier K, Ymere én … Prinses Máxima werkelijkheid. Tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in 2012 op Paleis Noordeinde lanceerde zij een nieuw initiatief: Kinderen maken Muziek. Dankzij dit initiatief komen kinderen in aanraking met muziek, ook die gene die daar normaal niet de kans voor krijgen. Het Leerorkest Haarlemmermeer krijgt van het Oranje Fonds een bijdrage van maar liefst € 23.000! Zie www.kinderenmakenmuziek.nl

Kennismaken met muziek, elkaar en je eigen talent

Met het Leerorkest willen Pier K, de deelnemende scholen en Ymere kinderen in Haarlemmermeer de mogelijkheid bieden om kennis te maken met muziek. Muziek draagt bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen en het plezier en de ontwikkelingskansen voor kinderen. Ook die kinderen voor wie dat niet vanzelfsprekend mogelijk is. De kinderen kunnen kiezen voor viool, cello, fluit, klarinet, trompet en slagwerk. In het Leerorkest kunnen ze al snel laten horen wat ze geleerd hebben in een écht orkest. Wekelijks wordt in schooltijd door alle kinderen groepsgewijs op een instrument geoefend. Er worden specifieke orkestpartijen ingestudeerd en de kinderen maken na vier lessen al deel uit van een orkest. Een ervaring die verbindt, motiveert en stimuleert.

Het Leerorkest 2013-2014

Het Leerorkest Haarlemmermeer is dit jaar weer vol goede moed van start gegaan. Op de drie basisscholen Klippeholm, Vesterhavet en Bikube wordt elke week op vrijdagmiddag onder schooltijd les gegeven aan 100 kinderen uit de groepen 5. Er zijn zelfs al weer orkestrepetities geweest. Dit waren muzikale feesten. Hier leren de kinderen veel van elkaar en het geeft ze het orkestgevoel van samen iets moois maken. Trots komen de kinderen naar de les lopen en zingen, “Wij zijn het Leerorkest Haarlemmermeer!”. Het Leerorkest Haarlemmermeer is een initiatief van Pier K en wordt ondersteund door het Oranjefonds en Ymere.
Zeven docenten zijn bij het Leerorkest betrokken. Dat zijn Elly Folkerts (fluit en slagwerk), Marijke Admiraal (klarinet), Rene Anker (trompet en slagwerk), Marieke Strebus (viool), Saskia la Poole (vioolassistente), Cedie Hooftman (cello) en Erik Waerts (dirigent).
© 2020 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday