Ga direct naar inhoud

Workshops/cursussen koren

Ook voor koren en dirigenten biedt Pier K diverse inspirerende workshops en cursussen. Loop je tegen wat zaken aan als koor of dirigent en zou je graag wat aanpaktips willen? De workshop APK voor koren en de cursus Koorcoaching op maat helpen je verder.

APK voor koren

Een inspirerende workshop op maat voor dirigent en koor!

Zingen in een koor, of het dirigeren van een koor: het is met veel plezier uit volle borst samen muziek maken. Toch loop je als koor of als dirigent wel eens tegen zaken op, die je graag met een zangdocent met koorervaring wilt doornemen. Marianne Koopman heeft ervaring als koorzangeres bij o.a. het Groot Omroepkoor en het Koor van de Nederlandse Opera, maar ook bij kleinere ensembles zowel op het gebied van klassieke als niet-klassieke muziek. Zij komt graag een ochtend, middag of avond langs voor een snelle inventarisatie, en tips voor de aanpak.

Regelmatig voorkomende problemen, die aangepakt kunnen worden: balans in en tussen de stemgroepen, adem en houding, intonatie en zuiverheid, resonans, uitspraak en articulatie, ritmisch zingen, en homogene klankproductie. Maar ook bij specifieke vragen rondom het gekozen repertoire of de aanpak van partijstudie kan een koor soms wat extra steun gebruiken. In principe komt de docent naar de repetitielocatie van het koor toe, maar hiervan kan worden afgeweken.

Heb je interesse of een vraag? Stuur een berichtje naar info@pier-k.nl en wij nemen contact met je op.

Koorcoaching op maat

Een inspirerende cursus op maat voor dirigent en koor!

De meeste koordirigenten hebben in hun opleiding ook zangles gevolgd, en hebben een zekere basiskennis van zangtechniek en de zangstem. Maar soms is het toch handig, om de hulp van een specialist in te roepen: een zangdocent met koorervaring. Daarbij wordt er samen met de dirigent een plan van aanpak opgesteld, om te werken aan creatieve en praktische oplossingen.

Tijdens de cursus is er aandacht voor diverse facetten van het koorzingen, speciaal voor de behoeften van het betreffende koor. Daarbij valt te denken aan: balans in en tussen de stemgroepen, adem en houding, intonatie en zuiverheid, resonans, uitspraak en articulatie, ritmisch zingen, en homogene klankproductie. Maar ook bij specifieke vragen rondom het gekozen repertoire of de aanpak van partijstudie kan een koor soms wat extra steun gebruiken. Coaching kan ook heel plezierig zijn, als een koor na een stille periode weer opstart, of in korte tijd verandering in de samenstelling van de stemgroepen heeft ondervonden. In principe komt de docent naar de repetitielocatie van het koor toe, maar hiervan kan worden afgeweken. Vooraf wordt er met de dirigent en/of het koorbestuur besproken hoe lang en hoe vaak de docent komt. Deze cursus is zowel geschikt voor klassieke als niet-klassieke koren: er zijn docenten uit diverse disciplines beschikbaar. De prijs van deze cursus wordt naar aanleiding van de gewenste lesuren en/of -dagen bepaald.

Docenten: Marianne Koopman, Anne-Julie Friisholm-Ottosen, Deborah de Liever.

Heb je interesse of een vraag? Stuur een berichtje naar info@pier-k.nl en wij nemen contact met je op.

© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday