Ga direct naar inhoud

Schiphol Talentorkest

Met ingang van dit jaar is Het Cultuurgebouw gedurende drie jaar een partnerschap aangegaan met de luchthaven Schiphol. Schiphol Nederland B.V. koppelt zijn partnerschap aan het jeugdorkest van Pier K (onderdeel van Het Cultuurgebouw), dat daarmee drie jaar lang Schiphol Talentorkest heet. Aanleiding voor de samenwerking is de wens van Schiphol om een ander geluid te laten horen, en gelijktijdig de ontwikkeling van jonge lokale talenten te stimuleren. Het adopteren van het Schiphol Talentorkest lag daarmee al snel voor de hand. Dat Pier K, met zijn slogan ‘vertrekpunt voor kunst en cultuur’ doet denken aan de vertrekpieren van de luchthaven, is daarbij een leuke kwinkslag.

Het Cultuurgebouw en Pier K zijn bijzonder verguld met de samenwerking met Schiphol. Monika van der Ent, directeur van Pier K: “We zijn enorm blij met de steun van Schiphol; dankzij hun steun kunnen wij onze ambitie om het vele muzikale talent in Haarlemmermeer te helpen ontwikkelen, nog verder uitbouwen. We merken nu al dat het samenspelen in het orkest vleugels geeft aan de individuele ontwikkeling van de muzikale talenten. Het kan niet anders dan dat het orkest in de komende drie jaar tot grote hoogte stijgt!”

Pier K is bijzonder actief op het gebied van talentontwikkeling. Pier K heeft leerlijnen in alle disciplines voor kinderen en jongeren en wil talenten de kans geven zich verder te ontwikkelen. Voor leerlingen, die gezien hun talent, motivatie en inzet meer aandacht verdienen, zijn er talentenklassen in alle kunstdisciplines. Zo bestaat sinds 2016 het Talentorkest voor maximaal 25 muzikale talenten tussen de 12-18 jaar oud, die meer dan gemiddeld getalenteerd en gemotiveerd zijn en die reeds minimaal drie jaar instrumentale les hebben gehad. Samenspel is de kern van de leerlijn muziek en zo ook in het Talentorkest. Aanmelding gebeurt in samenspraak met de docent van de leerling en na auditie. Voor toptalenten in alle kunstdisciplines is er het programma Talent aan de Top, waar plaats is voor ongeveer tien toptalenten per jaar.

De orkestleden volgen gedurende het hele jaar een eigen programma. Zo krijgen zij behalve meer lestijd ook verschillende workshops aangeboden, zoals theater, zang en Alexandertechniek. In februari van dit jaar ging het orkest naar een mooie locatie in Lage Vuursche om daar een heel weekend te repeteren. In mei 2018 nam het orkest deel aan het 13e Europese Jeugdorkestenfestival.

© 2020 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday