Ga direct naar inhoud

Vrijplaats voor iedereen

Pier K is als centrum voor de kunsten in Haarlemmermeer onderdeel van Het Cultuurgebouw. We werken onder het motto ‘kunst verrijkt’ voor het onderwijs, in samenwerking met zorg en welzijn, zijn een knooppunt van amateurkunst en geven lessen en cursussen in de vrije tijd. Dit doen we om met plezier sámen te ontdekken, te ontplooien, te maken en uit te wisselen. Creativiteit, onlosmakelijk verbonden aan het werk van de kunstenaar, is een belangrijk kenmerk van het vakmanschap van al onze medewerkers.

Ik heb aan medewerkers van Pier K gevraagd wat 75 jaar vrijheid voor ze betekent. Vrijwel direct ging het gesprek over deze tijd, waarin we niet helemaal vrij kunnen zijn door de opgelegde beperkingen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Wat betekent vrijheid in deze tijd? Wat betekende vrijheid toen het land bezet was in de oorlog?

Vrijheid is voor ons vrij zijn in het hoofd, vrij om te verbeelden wat je maar wilt. Er zijn verhalen bekend van mensen die onder de meest vreselijke óf zeer erbarmelijke omstandigheden troost en steun ondervonden aan die vrijheid in hun hoofd. We hebben altijd de mogelijkheid om te denken wat we willen, om ons iets voor te stellen, te verbeelden en om als reactie op dat wat er om ons heel gebeurt te maken, vorm te geven. Dat is het gevoel van vrijheid dat maken onder alle omstandigheden kan geven.

Voor ons betekent 75 jaar vrijheid dat we vrij zijn om te maken wat we willen maken. Er is geen censuur en er zijn geen restricties van overheidswege.

Vrijheid is voor ons de creatieve of artistieke vrijheid om naar eigen inzicht vorm te geven aan wat we maken. De kunstenaar kiest zijn kunstvorm: toneel, dans, muziek, beeldende kunst. De kunstenaar is vrij om te kiezen met welk materiaal hij werkt en hoe hij dat materiaal verwerkt. Het kunstwerk hoeft niet op de werkelijkheid te lijken, maar geeft weer wat als werkelijkheid wordt ervaren. De kunstenaar is vrij om buiten kaders te denken en werken, hoeft zich niet te houden aan eerder gemaakte werken.

We hopen onze deelnemers en cursisten zo mee te nemen in alle kunstvormen, dat ze erin op kunnen gaan. Ook dat is vrijheid. Als je danst, samen muziek maakt of schildert, bestaat er op dat moment niets anders dan dat waar je mee bezig bent. Je gaat erin op en geeft er je eigen vorm aan. Het is uniek wat je doet, de manier waarop jij het op dat moment doet, is nog nooit eerder gedaan. Je bent vrij om zonder oordeel vorm te geven.

Onze docenten en de omgeving spelen een belangrijke rol in het proces waarin de kunstvormen tot uiting komen. Om je volledig te kunnen overgeven aan deze vrijheid van maken, heb je aan de ene kant een gevoel van veiligheid en geborgenheid en aan de andere kant uitdaging nodig. Als geen ander weten docenten hoe je daarbij te helpen, zij zijn immers zelf kunstenaar. We hopen dat Pier K voor iedereen een vrijplaats om te verbeelden en te maken kan zijn. In deze tijd waarin we niet bij elkaar kunnen komen, is dat een virtuele vrijplaats muziekpier.pier-k.nl. Daarna zien we elkaar weer in scholen, in onze gebouwen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep en op tal van andere plekken om in alle vrijheid samen kunst te maken.

Monika van der Ent,
Directeur Pier K

© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday