Ga direct naar inhoud

Robert Baas

Docent accordeon, bandoneon en samenspel

 

Wanneer is jouw liefde voor muziek begonnen en wat heb je gedaan voordat je van muziek maken je werk maakte?
Toen ik 6 was begon ik op de muziekschool in Uithoorn. Na een jaar muziek en beweging gedaan te hebben (toen heette dat AMV) mocht ik een instrument kiezen. Vooral een toets instrument leek mij leuk. In die tijd was het orgel heel populair, maar het werd accordeon. Nu ben ik extra blij dat het accordeon geworden is vanwege de enorm veelzijdigheid die dit instrument heeft, en toch draagbaar is. Je bent in je eentje een heel orkest, en kan heel veel soorten muziek spelen.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
Plezier en leren gaan bij mij hand in hand. Zoals ik al schreef, ben je in je eentje een heel orkest. Dus als je accordeon speelt ben je de dirigent en al die spelers tegelijk. Dat is heel leuk. Wil je met andere mensen samenspelen, dat kan dat ook. Ik leid diverse accordeon ensembles waarin je mee kan spelen. Ook organiseer ik geregeld speciale concerten en concert reizen. Voor de diverse ensembles die ik leid maak ik ook speciale arrangementen zodat het samenspel ook met verschillende niveaus mogelijk is. Zo heb ik mijn hobby tot beroep gemaakt.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Het mooie aan lesgeven is te zien en horen dat het uiteindelijk altijd lukt als je maar blijft proberen. Dan is de blijdschap een enorme energie bron voor mij, maar ook voor de leerling. Je leerlingen op de accordeon te zien groeien is zo leuk, dat is niet te beschrijven.

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Met veel enthousiasme geef ik les en dirigeer ook bij de Muziek en Dansschool Amstelveen (onderdeel van Platform C), Muziekschool Amsterdam Noord en muziekschool Ouder-Amstel. Verder ben ik dirigent bij de Hoofddorpse accordeon vereniging AE 2000.

Volg mij ook op Facebook: Accordeon-Les en more met Robert Baas en bekijk concerten van mijn leerlingen of opnames van mij op mijn YouTube-kanaal.

 

Cursussen van deze docent

Accordeon

Accordeon ensemble Tutti

Kent de accordeon geen geheimen meer voor jou? Dan is Accordeon Ensemble Tutti wellicht iets voor jou.

© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday