Ga direct naar inhoud

Oksana Polman

Docent piano

Wanneer is jouw liefde voor muziek begonnen en wat heb je gedaan voordat je van muziek maken je werk maakte?
Een studiekeuzestress heb ik nooit gekend; vanaf kinds af aan was ik er standvastig van overtuigd dat piano mijn levenslange passie is. Het beeld van handen op het klavier en de prachtige, betoverende klanken van de piano leken mij bijna magisch. Dat wilde ik altijd zelf doen.
Ik bofte met mijn ondersteunende en begripvolle ouders en de geweldige leraren die mij in de tradities van de oude Russische pianoschool als muzikant hebben gevormd.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
De nadruk van mijn lessen ligt op het ontwikkelen van diverse kanten van de muzikaliteit. Naast het vormen van een degelijke basis bestaande uit noten leren lezen, opbouwen van technische vaardigheden en kennismaken met theorie, voeg ik bij elke les een gedeelte “waar word jij zelf blij van?” toe. Dit kan een pop- of kinderliedje zijn, improvisatie of leren te begeleiden met akkoorden. Muziek van de grote klassiekers, hedendaagse nummers, thema’s uit films en games, bijna alles is mogelijk op de piano.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Het meest interessante van het lesgeven voor mij is het vinden van een passend sleuteltje. Iedere leerling is uniek; talent en motivatie, voorkeur en vermogen kunnen sterk verschillen. Mijn inspiratie is zoeken naar de best werkende benadering die uiteindelijk de didactische aanpak bepaalt. 5 of 80 jaar jong, Fúr Elise of Nuvole Bianche, zolang de leerling ervoor gaat, bouwen wij samen iets moois en speciaals op.

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Naast lesgeven heb ik nog een passie als musicus. In het begin van de middelbare school ontdekte ik hoe inspirerend en fantastisch het is om mensen te begeleiden, in diverse genres. Tegenwoordig werk ik regelmatig met zangkoren, ensembles en solisten, zowel professionals als liefhebbers.

Zo nu en dan werk ik als componist. Het komt vaak voor dat ik bij de voorspeelavond van een collega/violist de leerlingen op de piano begeleid en stukken meespeel die door mezelf gecomponeerd zijn.

 
© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday