Ga direct naar inhoud

Ronald Schollaart

Docent piano

Wanneer is jouw liefde voor muziek begonnen en wat heb je gedaan voordat je van muziek maken je werk maakte?
Toen ik zes was probeerde ik thuis op onze piano de liedjes van school te spelen en dat was voor mijn ouders aanleiding om mij naar pianoles te sturen. De rest ging vanzelf. Oefenen deed ik gewoon, ik sloeg nooit een dag over. De piano was voor mij een magisch instrument. Je hebt zo veel klankmogelijkheden; je kunt er razendsnel en indrukwekkend hard op spelen, maar ook heel kalm, zachtjes en intiem. De piano kan alle muziekstijlen aan. Ik ook, maar mijn hart ligt toch wel bij de klassieke muziek.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
Goed leren pianospelen, daar gaat het natuurlijk om. Het begint met het leren van de basisvaardigheden, dat is al een avontuur op zich. Maar lang niet iedereen komt als beginner of op jonge leeftijd. Pianoles is maatwerk. Afhankelijk van wat iemand voor ogen heeft, maken we een plan: welke muziek, welke techniekoefeningen, welke theorie? Dat plan ontwikkelt met de tijd mee: wat heeft iemand op een bepaald moment nodig? En wat voor de een goed is, werkt voor de ander juist niet.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Vorderingen zien en zien hoe iemand zich ontwikkelt. Naast goed leren pianospelen vind ik het belangrijk dat elke leerling zijn eigen weg vindt en zijn eigen stijl en expressie ontwikkelt, op het voor hem maximaal haalbare niveau. Daarmee heeft hij iets waardevols voor de rest van zijn leven.

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Ik werk op verschillende Vrije Scholen als pianist bij de euritmie-lessen, ben vaste begeleider van enkele koren en daarnaast speel ik op uitvoeringen en concerten, soms met andere instrumenten, soms solo. Naast mijn werk heb ik een ruime belangstelling voor kunst, cultuur en geschiedenis.

 

Cursussen van deze docent

Muziektheorie

Ben jij benieuwd naar de theorie achter de muziek? Naar het verhaal achter de noten? Dat ontdek je in de cursus muziektheorie.

piano

Startersgroep piano 6-9 jaar

Kom jongens, de les gaat beginnen. Nee, geen saaie les op school, maar de pianoles, waar we samen muziek gaan maken. Leuk!

Piano

Startersgroep piano 9-12 jaar

Wil jij piano leren spelen en doe je dat liever niet alleen? Meld je dan aan voor de startersgroep. Dat is gezellig én leerzaam.

Ronald Schollaert
© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday