Ga direct naar inhoud

Tim Veldman

Wanneer is jouw liefde voor muziek begonnen en wat heb je gedaan voordat je van muziek maken je werk maakte?
Ik was nog heel jong toen ik voor het eerst een blokfluit in handen kreeg. Het kleine sopraan fascineerde me en groeide met me mee toen ik ouder werd, zodat ik na de alt en de tenor alle blokfluiten tot en met de grootste aan toe leerde bespelen. De piano van mijn ouders had ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me en omdat ik door beide instrumenten gegrepen was ben ik met twee hoofdvakken aan het conservatorium begonnen. In Utrecht en Bremen ben ik de oude muziek ingedoken en is het klavecimbel mijn derde liefde geworden.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
Muziek maken is voor mij iets dat je samen doet en ik vind het heel leuk mijn leerlingen te begeleiden op blokfluit, klavecimbel of piano. Samenspel in duo’s of in grotere ensembles stimuleer ik ook graag. Daarnaast vind ik het belangrijk van muziek je eigen ding te kunnen maken. Omdat iedereen anders is vraagt dat steeds om een andere benadering, een andere stijl, een andere blokfluit (van sopranino tot grootbas!) en dat maakt de lessen heel afwisselend.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Iets nieuws leren is spannend en stimulerend. Je merkt dat je opeens dingen kunt die je eerder nog niet kon. Als docent heb ik het grote voorrecht om mensen van alle leeftijden te helpen om zichzelf vanuit een andere hoek te bekijken en nieuwe dingen te ontdekken. En stiekem leer ik daar zelf ook weer heel veel van!

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Met ensembles in binnen- en buitenland heb ik door heel Europa opgetreden, in intieme bezetting met mijn vrouw Ada Pérez op traverso, met mijn kwartet Voci d’Altrove en met orkesten als Les Talens Lyriques en het Asambura-Ensemble. Ik ben ook componist en arrangeur en ik stem klavecimbels voor het Utrecht Conservatorium en het Festival Oude Muziek.

Kijk ook eens op mijn website of mijn YouTube-kanaalmijn YouTube-kanaal.

 

Cursussen van deze docent

Musica Viva

Musica Viva brengt de pareltjes van de renaissancemuziek tot leven. Een frisse wind door oude noten, zeg maar. Doe jij mee?

Tim Veldman
© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday