Ga direct naar inhoud

Helmke Jansen

Docent hobo

Wanneer is jouw liefde voor muziek begonnen en wat heb je gedaan voordat je van muziek maken je werk maakte?
Trommelen, blokfluiten, zingen, al zo lang als ik me kan herinneren ben ik gek op muziek maken. Maar toen ik op een open dag de hobo probeerde, was ik helemaal verknocht: hobo is voor mij het allermooiste instrument dat er bestaat!

Eigenlijk was het nooit mijn bedoeling om conservatorium te gaan doen, maar toen ik er in mijn studententijd een bijvak hobo mocht volgen, werd ik zo de muziek ingezogen dat ik besloot het er toch op te wagen. En dat bleek een hele goede gok! Sinds mijn conservatoriumstudie speel ik bij allerlei ensembles en orkesten door het hele land en geef ik daarnaast met veel plezier hobolessen.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
In de hobolessen staat voor mij het plezier in het spelen centraal. We zoeken naar muziek die jij leuk vindt om te spelen. Bij hobo denk je misschien vooral aan klassieke muziek, maar er zijn allerlei andere muziekstijlen die op hobo ook heel mooi klinken. In de les komen dus verschillende stijlen voorbij en we zullen veel samenspelen. Voor iedereen zoek ik naar leuke en muzikale uitdagingen zodat je je steeds verder ontwikkelt op de hobo.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Allerlei verschillende muziek spelen samen met net zoveel verschillende mensen, dat vind ik ontzettend leuk aan lesgeven! Soms hoor je dat hobo een heel moeilijk instrument is om te leren, maar volgens mij is dat niet waar. Al binnen 1 les kunnen we samen een liedje spelen. We spelen in de les sowieso veel samen, want samen muziek maken is het allerleukst.

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Zelf hou ik veel van optreden, vooral in orkesten en ensembles. Regelmatig speel ik in professionele orkesten zoals bijvoorbeeld het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Phion. In de jaren dat ik in de muziek werk heb ik al veel gave dingen mogen doen, zoals spelen op festivals, bij musicals en op radio en televisie (o.a. bij Maestro).
Naast de muziek verdiep ik me graag in psychologie en in het bijzonder de muziekpsychologie. Met mijn eigen ensemble Treeo HOUT maakten we zelfs een muziekvoorstelling over dit onderwerp.

 
Foto door Petar Stoykov
© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday