Ga direct naar inhoud

Marianne Koopman

Docent zang

Wanneer is jouw liefde voor je vak begonnen en wat heb je gedaan voordat je hiervan je werk maakte?
Ik zing al zolang ik het me kan herinneren. Ik deed als kind mee in het schoolkoor en het kerkkoor, en kreeg al jong blokfluit- en pianoles, muziektheorie en solfège. Vanaf de middelbare school nam ik zangles, en stroomde vrij jong door naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar ik voor Zang UM afstudeerde bij Erna Spoorenberg. Ik won prijzen bij diverse zangconcoursen, gaf ontelbare concerten in uiteenlopende stijlen en heb als soliste, ensemblezangeres en koorzangeres bij diverse beroepskoren de mooiste stukken mogen zingen. Mijn repertoire is breedvoerig en grootschalig, en ik deel mijn kennis, kunde en ervaring graag.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
Ik maakte tijdens mijn zangstudie en carrière kennis met veelzijdige musici die ook goede docenten waren, en zij werden mijn voorbeeld. Inmiddels werk ik al bijna 20 jaar bij Pier K. Hier geef ik individuele les en groepsles aan zowel kinderen als volwassenen en ik ben docent van het koor 'Vocal Ease'. In mijn lessen zijn de wensen van de leerling het uitgangspunt: samen maken we een plan op maat. Daarbij maakt het niet uit of je een betere koorzanger of een betere solist wilt worden. Ik bied diverse technieken en stijlen aan, om mijn leerlingen te prikkelen om ‘over de schutting’ te kijken. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan en dat doe ik nog steeds.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Voor zingen moet je net zo goed oefenen en trainen als voor ieder ander muziekinstrument. Als leerlingen ondervinden dat ze steeds beter worden omdat ze zélf tijd en energie investeren in hun stem, zie je ze groeien en stralen. En die ervaring is niet aan instapniveau of leeftijd gebonden!

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Ik treed nog steeds op als zangeres, met verschillende programma's in diverse stijlen: bijvoorbeeld 'Illusionen' (rond Hildegard Knef) en 'Bitterzoet Garnituur' (herinneringen, in zang gevat). Daarnaast ben ik zangdocent bij de Paul van Vliet Academie in Den Haag en geef ik vocale workshops aan koren, musicalgroepen en bedrijven. In mijn woonplaats Alkmaar heb ik een privépraktijk. Behalve met zingen houd ik me ook bezig met het schrijven van verhalen, columns en liedteksten.

Neem ook eens een kijkje op mijn website en blog.

 

Cursussen van deze docent

Franse vlag

Vocal Deluxe Vive La France

We gaan op een muzikale reis naar Frankrijk. Ga je mee?

Rumoer

Kinderkoor Rumoer 9-12 jaar 15 lessen

Hou jij ook zo van zingen? Dan lijkt het ons leuk als je dat bij ons komt doen, want waar is zingen nou leuker dan bij kinderkoor Rumoer?

Vocal Ease

Aangenaam, wij zijn Vocal Ease, een gezellig koor dat meerstemmige muziek zingt. Wij gaan beginnen!

© 2022 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday