Ga direct naar inhoud

Joke Damen

Docent muziek

Wanneer is jouw liefde voor muziek begonnen en wat heb je gedaan voordat je van muziek maken je werk maakte?
Op de basisschool begon ik met blokfluit spelen. Ik speelde ook in het blokfluitorkest van de muziekschool. Verder speelde ik op alle instrumenten die ik tegenkwam, van melodica en mondharmonica tot piano en accordeon. Het liefst probeerde ik de liedjes van de televisie na te spelen. Daarna ben ik met hammondorgel, kerkorgel, piano en keyboard verder gegaan. Onze meester liet ons een keer naar een LP van ‘De Missa Luba’ luisteren, een Afrikaans schoolkoor. Daarvan was ik erg onder de indruk.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
Het met plezier en op je eigen manier muziek (leren) maken vind ik belangrijk. Noten lezen, op gehoor naspelen of het uitpluizen van filmpjes op youtube komen aan bod tijdens mijn lessen. Leerlingen hebben hun eigen inbreng. Daarnaast gebruik ik een lesmethode om ervoor te zorgen dat alle basisvaardigheden voor het bespelen van het keyboard aan bod komen en om leerlingen kennis te laten maken met andere muziekstijlen. Ik hecht veel waarde aan het samen muziek maken.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Naast muziek, hou ik erg van kinderen, vooral omdat ze zo spontaan uit de hoek kunnen komen. Ik geniet van de interactie met en tussen kinderen en van het enthousiasme waarmee zowel kinderen als jongeren en volwassenen zich vaak op heel verschillende manieren met muziek bezig houden.

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Naast mijn lessen bij Pier K, geef ik via Triade in Den Helder muziekles op een aantal basisscholen. Voor het speciaal onderwijs heb ik een aanvullende cursus gedaan en leerkrachten begeleid om muziekles te geven. Naast het lesgeven heb ik koren en andere instrumentalisten begeleid en speelde ik klarinet in een klezmer-vertel-trio, samen met een violist en accordeonist.

Kijk ook eens op mijn website

Cursussen van deze docent

Ontdek je instrument

Deze cursus is een echte ontdekkingstocht!

Ontdek je instrument mini

Een echte ontdekkingstocht naar het instrument dat het beste bij jou past.

Startersgroep keyboard 6-9 jaar

Klinken als een heel orkest.

Joke Damen
© 2021 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday