Ga direct naar inhoud

Marianne Koopman

Docent zang

Wanneer is jouw liefde voor je vak begonnen en wat heb je gedaan voordat je hiervan je werk maakte?
Ik zing al zolang ik het me kan herinneren. Ik deed als kind mee in het schoolkoor en het kerkkoor, en kreeg al jong blokfluit- en pianoles, muziektheorie en solfège. Vanaf de middelbare school nam ik zangles, en stroomde vrij jong door naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar ik voor Zang UM afstudeerde bij Erna Spoorenberg. Ik won prijzen bij diverse zangconcoursen, gaf ontelbare concerten in uiteenlopende stijlen en heb als soliste, ensemblezangeres en koorzangeres bij diverse beroepskoren de mooiste stukken mogen zingen. Mijn repertoire is breedvoerig en grootschalig, en ik deel mijn kennis, kunde en ervaring graag.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?
Ik maakte tijdens mijn zangstudie en carrière kennis met veelzijdige musici die ook goede docenten waren, en zij werden mijn voorbeeld. Inmiddels werk ik al bijna 20 jaar bij Pier K. In mijn lessen zijn de wensen van de leerling het uitgangspunt: samen maken we een plan op maat. Daarbij maakt het niet uit of je een betere koorzanger of een betere solist wilt worden. Ik bied diverse technieken en stijlen aan, om mijn leerlingen te prikkelen om ‘over de schutting’ te kijken. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan en dat doe ik nog steeds.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Voor zingen moet je net zo goed oefenen en trainen als voor ieder ander muziekinstrument. Als leerlingen ondervinden dat ze steeds beter worden omdat ze zélf tijd en energie investeren in hun stem, zie je ze groeien en stralen. En die ervaring is niet aan instapniveau of leeftijd gebonden!

Wat doe je naast het lesgeven bij Pier K?
Naast het geven van individuele les en groepsles aan zowel kinderen als volwassenen ben ik bij Pier K ook docent van het koor 'Vocal Ease' en verzorg ik door het jaar heen diverse vocale workshops voor koren en individuele deelnemers.

Neem ook eens een kijkje op mijn website en blog.

Cursussen van deze docent

Kinderkoor Spektakel

Gezellig samen zingen voor kinderen.

Kinderkoor Rumoer

Gezellig samen zingen voor kinderen.

Vocal Ease

Meerstemmig volwassenenkoor.

Vocal Deluxe: Kerstmuziek in de polder

Terug van weggeweest: de traditie van samen kerstliederen zingen!

Vocal Scratch: Zang op reis

Zing gezellig mee met de mooiste muziek uit de mooiste landen.

Vocal Deluxe: Zang op reis

Ontdek de mooiste muziek uit de mooiste landen.

© 2021 Pier K is onderdeel van Het Cultuurgebouw   /   Privacyverklaring   |   Cookie-verklaring   /   Realisatie door Tuesday Realisatie door Tuesday